Een ieder heeft de term handbal wel eens gehoord. Maar wat is handbal nou eigenlijk?
En wat zijn de belangrijkste regels waarmee er rekening moet worden gehouden tijdens het spelen van handbal?
• Historie van handbal
De geschiedenis van handbal leert ons dat dit spel oorspronkelijk uit Duistland komt. Het was de Duitser genaamd Max Heiser die voor het eerst in 1917, handbal spelregels gaf. Het was de perfecte game voor dames, maar later voegde de mannen zich er ook bij. Deze Duitse speelwijze is de basis voor de internationale handbal spel. Het is een menging van basketbal- korf en voetbal regels. En zo is handbal tot leven gekomen.
In het kort gezegd is handbal een sport tussen twee teams die elk 7 spelers bezit. De winnaar is het team die de meesten ballen heeft gescoord in het doel van de tegenstander. Het team bestaat uit maximaal 14 spelers en 4 begeleiders. Op het speelveld zijn er 6 spelers en 1 keeper. De rest zijn reserve spelers.
• Kleding
Elke speler draagt de zelfde kleur kleding behalve de keeper. Twee teams mogen ook niet dezelfde kleur dragen tijdens een wedstrijd. Ook nog komt er een nummer op je trui die gaat van nummer 1 tot nummer 99.
• De keeper
De keeper mag de bal met alle gebieden van zijn lichaam aanraken. Hij mag het doel gebied wel verlaten zonder bal en als speler meespelen dan gelden de normale regels voor hem. Hij mag de tegen speler niet in gevaar brengen.
• De belangrijkste spelregels.
Het spel begint met de toss van de scheidsrechter. Het begin met de inworp in het midden van het veld. Beide teams moeten 3 meter verwijderd van de middenlijn staan en wanneer de scheidsrechter de bal heeft gegooid proberen met de handen, armen, dijen, hoofd of romp proberen de bal in hun richting te werpen. Een van mijn betere vrienden is een schilder breda maar hij houdt veel van sporten. Hij is een van de bedenkers van deze artikel geweest.
Gaat de bal via de zijlijn uit door team A krijgt team B de gelegenheid om de inworp te doen naar hun eigen spelers ( net als voetbal).
Bij een overtreding gebeurt de vrije worp bij de plek dat deze overtreding heeft plaats gevonden
Duurt een aanval te lang en kan men niet door de verdediging heen kan de scheidsrechter in springen door het omhoogsteken van de hand. Hier krijgen de teams tien seconden om een doel poging te wagen.
Diskwalificatie komt in de vorm van een rode kaart (net als voetbal) Hier kunnen zich een aantal overtredingen hebben plaats gevonden.
Handbal kent ook straffen zoals:
1. De vrije worp gebeurt net als de vrije trap bij voetbal.
2. Waarschuwing gebeurt met een gele kaart
3. Blauwe kaart gebeurt bij een zeer ernstige overtreding waarbij de scheidsrechter een rapportage zal schrijven naar de bond en ver als laatst heb je de wel bekende:
4. Rode kaart hierbij wordt de speler gediskwalificeerd.
Dit zijn dus de belangrijkste regels waarmee er rekening moet worden gehouden tijdens het spelen van handbal.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!