Handbal als sport heeft de afgelopen jaren nogal een snelle ontwikkeling meegemaakt. Dat komt mede door de wijze waarop de sport naar het groter publiek toe wordt gebracht en natuurlijk ook de “fun” factor van de sport zelf. De grootste reden dat men erin stapt, is dus door de aantrekking die het uitoefent op alle groepen binnen de samenleving, jong en oud, man of vrouw. Bij elke populaire sport horen ook de nodige wedstrijden en worden die allemaal bekroond met het EK handbal. De verwachtingen zijn er altijd wel hoog gespannen en worden  kosten nog moeite gespaard om te gaan naar topprestaties. Alhoewel het wel nog tot 2020 duurt voor het EK handbal vrouwen, zijn er dus al tal van voorbereidingen aan de gang.

Het begon allemaal in 1994

Of eerlijk gezegd 3 jaar ervoor omdat in 1991 er werd overgegaan tot de oprichting van de Europese Handbalfederatie.  Dat was nodig om te kunnen voldoen aan de vraag naar een centrale aanpak binnen Europa over alles wat te maken had met de sport en werden alle zeilen bijgezet om het eerste Europese Kampioenschap in 1994 te organiseren. Deze werd in Duitsland georganiseerd en werd Denemarken de eerste kampioen. De aanzet was al gegeven voor dit tweejaarlijks terugkomend evenement en zijn er sindsdien 13 gehouden. Het is belangrijk om te weten, dat Noorwegen de meeste bekers op haar naam heeft staan met een aantal van 7 gewonnen EK ’s. in 2018 was het Frankrijk, eveneens het Gastland, die met goud ervandoor ging. Ook Nederland heeft zich niet onbetuigd gelaten en won het zilver in 2016 en brons in 2018. Dat zijn allemaal wel tekenen, dat de sport in ons land in de lift zit en is het een ware motivatie om in 2020 voor goud te gaan.

Aan de kwalificatie zijn wel strenge eisen verbonden

Voordat er echter gesproken kan worden over de prestaties op het EK 2020, is het wel belangrijk om te weten, dat er nogal wat wedstrijden aan vooraf gaan. Pas na het winnen van een aantal wedstrijden, kan de stap naar het EK worden gezet. Voor de kwalificatie moet er tegen een aantal sterke teams worden gespeeld en moet Nederland zich nog weten te plaatsen voor het EK handbal 2020 en zullen er wedstrijden gespeeld moeten worden tegen Oostenrijk, Spanje en Griekenland. Het gaat hier om sterke teams en moeten de voorbereidingen daarom ook op een topniveau zijn. De laatste wedstrijd wordt op 31 mei 2020 gespeeld en biedt dat genoeg tijd aan de teams om zich voor te bereiden op het EK. Die wordt van 4 t/m 20 december gehouden in Denemarken en Noorwegen. De teams van de gastlanden zijn automatisch al geplaatst en zullen er nog 14 landen aan meedoen. Het wordt een spannende strijd en zullen in de tweede ronde 14 landen middels een knock- out systeem tegen elkaar spelen. Het gaat er dus wel wat anders aan toe dan men gewend is bij andere competities, maar zorgt het er ook voor, dat er snel een winnaar kan worden uitgeroepen.

De wedstrijden worden verspreidt gespeeld

Het is dus al duidelijk dat de wedstrijden in twee landen worden gespeeld en zal dat ook in verschillende steden gebeuren. In Noorwegen zullen de wedstrijden gespeeld worden in Trondheim, Oslo en Stavanger terwijl in Denemarken het Herning en Frederikshavn zullen zijn. Allemaal prachtsteden en zullen de supporters die er allemaal naartoe zullen reizen voor het aanvuren van hun teams, er genieten van alle bezienswaardigheden. Het EK handbal 2020 is verdeeld over 14 speeldagen en zullen er totaal 47 wedstrijden worden gespeeld. De verkoop van de tickets zal aanvangen wanneer Nederland zich heeft geplaatst voor het EK handbal en zullen de fans natuurlijk op zoek moeten naar een geschikt verblijf en vervoer naar beide landen. Indien Nederland in de top blijft en de finale haalt, zal er dus rekening gehouden moeten worden met een verblijf van minstens 16 tot 18 dagen.

Met de EK handbal vrouwen 2020 op komst, is het dus wel een spannend moment, vooral hoe er nog kwalificatiewedstrijden aan de gang zijn. Indien geplaatst, zal het Nederlands team dus moeten togen naar Denemarken en Noorwegen. Het zal een zware strijd worden omdat alle 16 landen die zullen meedingen naar de gouden medaille, met gemotiveerd teams zullen komen. Het EK handbal wordt wereldwijd door vele belangstellenden op de voet gevolgd en zet ook de toon voor het  WK handbal.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.