Nederland heeft op verschillende takken van sport prestaties weten neer te zetten. Voor deze blog focussen wij van ekhandbal.nl ons op het vrouwen EK, bespreken we enkele tips ten aanzien van handbal en laten we wat wedstrijden en uitslagen zien die voor ons een indruk hebben achtergelaten in onze geschiedenis.     

Voor onze Nederlandse vrouwen was het jaar 1998 het begin van deelname aan het Europese Kampioenschappen. Tot en met het jaar 2018 hadden ze van de 13 EK toernooien die er gehouden werden er aan zeven deelgenomen namelijk in de jaren:

  1. 1998
  2. 2002
  3. 2006
  4. 2010
  5. 2014
  6. 2016
  7. 2018

Opmerkelijk was dat bij de laatste twee toernooien de Nederlandse handbalvrouwen het uitstekend hadden gedaan door binnen de Top 3 uit te komen, namelijk in 2016 kwamen ze als Runner Up op de 2de  plaats en in het jaar 2018 op de 3de plaats.

Wat ook opvallend was, was dat ze exponentieel gegroeid waren om bijvoorbeeld van de 15de plaats te hadden bereikt in 2006 zich tenslotte tien jaar later geplaatst hadden als Runner Up.  Hun einddoel was duidelijk het nummer 1 positie te behalen.   

Inspirerende uitslag van de twee laatste EK toernooien

Jaar Wedstrijden Gewonnen Gelijkspel Verlies Doelpunten voor Doelpunten tegen Doelsaldo
2016 8 6 0 2 227 201 +26
2018 8 6 0 2 207 196 +11

Een indrukwekkende scoreboard dat bij ons de volgende vragen liet oprijzen. Wat zullen hun succesverhalen en geheimen zijn geweest?

Welke technieken hadden ze onder de knie gekregen om baas te zijn boven zoveel andere Europese concurrenten? In ons volgende alinea zullen we enkele handbaltips meegeven die zeer waarschijnlijk het resultaat zou zijn geweest van hun overwinning

Tips  voor  een succesvol handbaltoernooi

1. Luister naar je coach :Je coach is degene die niet alleen een goeie uitzicht heeft, maar ook goede inzicht heeft in de wedstrijden die je speelt. Net als Estavana Polman die tijdens de strafworp de ballen tussen de benen van een Franse doelvrouw tot drie keer aan toe had weten te scoren tijdens een WK toernooi, omdat haar ene been steeds omhoog ging bij het springen.   Dat zag ze toen ook in dankzij hun geheime wapen, bondscoach Helle Thompson, die jammer genoeg bedankt heeft. Nog Bedankt, coach! Je bent onze beste kameraad geweest. We zullen u uiterst missen tijdens de komende wedstrijden. Hopelijk is uw opvolger net zo kritisch en opbouwend als u.

2. The best defense is a good offense : Dat is wat doelverdediger Tess Wester deed tijdens een WK toernooi die een Franse dusdanig ging laten frustreren van haar weggeslagen ballen, dat ze ruimte heeft gemaakt voor onze Nederlandse selectie met namen als Groot en Broche om aan te vallen voor een overwinning.      

3. Gebruik alle ledematen bij de drie varianten van strekworp: Leer beide benen te gebruiken tijdens het springen bij een strekworp. Deze vergroot je kans om te winnen. Doe het in combinatie met de andere twee varianten van strekworp.  Die heupschot schiet altijd verrassend voorbij langs de heupen. ijd voor de tegenstanders om te leren hoepelen. En bij die knikschot moet je leren om niet werparmen te gebruiken om die knik te maken met je lichaam. Zo kan je makkelijk langs je verdediger.

Het is overweldigend om te lezen over hun succesverhalen over verschillende bronnen heen, welke handbaltechnieken er allemaal beheerst moeten worden en wat samenspel en gehoorzaamheid aan de coach als resultaat heeft opgeleverd.    Wij hopen dat de opvolger het sport zo serieus neemt als coach Thompson.

Er zal meer te vertellen zijn, maar voor nu berusten we ons op de twee laatste EK ’s en blijven de groei van onze Nederlandse handbalvrouwen volgen die bezig zijn zichzelf tot legenden te maken.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.