Handbal als sport heeft de afgelopen jaren nogal een snelle ontwikkeling meegemaakt. Dat komt mede door de wijze waarop de sport naar het groter publiek toe wordt gebracht en natuurlijk ook de “fun” factor van de sport zelf. De grootste reden dat men erin stapt, is dus door de aantrekking die het uitoefent op alle groepen binnen de samenleving, jong en oud, man of vrouw. Bij elke populaire sport horen ook de nodige wedstrijden en worden die allemaal bekroond met het EK handbal. De verwachtingen zijn er altijd wel hoog gespannen en worden  kosten nog moeite gespaard om te gaan naar topprestaties. Alhoewel het wel nog tot 2020 duurt voor het EK handbal vrouwen, zijn er dus al tal van voorbereidingen aan de gang.

Het begon allemaal in 1994

Of eerlijk gezegd 3 jaar ervoor omdat in 1991 er werd overgegaan tot de oprichting van de Europese Handbalfederatie.  Dat was nodig om te kunnen voldoen aan de vraag naar een centrale aanpak binnen Europa over alles wat te maken had met de sport en werden alle zeilen bijgezet om het eerste Europese Kampioenschap in 1994 te organiseren. Deze werd in Duitsland georganiseerd en werd Denemarken de eerste kampioen. De aanzet was al gegeven voor dit tweejaarlijks terugkomend evenement en zijn er sindsdien 13 gehouden. Het is belangrijk om te weten, dat Noorwegen de meeste bekers op haar naam heeft staan met een aantal van 7 gewonnen EK ’s. in 2018 was het Frankrijk, eveneens het Gastland, die met goud ervandoor ging. Ook Nederland heeft zich niet onbetuigd gelaten en won het zilver in 2016 en brons in 2018. Dat zijn allemaal wel tekenen, dat de sport in ons land in de lift zit en is het een ware motivatie om in 2020 voor goud te gaan.

Aan de kwalificatie zijn wel strenge eisen verbonden

Voordat er echter gesproken kan worden over de prestaties op het EK 2020, is het wel belangrijk om te weten, dat er nogal wat wedstrijden aan vooraf gaan. Pas na het winnen van een aantal wedstrijden, kan de stap naar het EK worden gezet. Voor de kwalificatie moet er tegen een aantal sterke teams worden gespeeld en moet Nederland zich nog weten te plaatsen voor het EK handbal 2020 en zullen er wedstrijden gespeeld moeten worden tegen Oostenrijk, Spanje en Griekenland. Het gaat hier om sterke teams en moeten de voorbereidingen daarom ook op een topniveau zijn. De laatste wedstrijd wordt op 31 mei 2020 gespeeld en biedt dat genoeg tijd aan de teams om zich voor te bereiden op het EK. Die wordt van 4 t/m 20 december gehouden in Denemarken en Noorwegen. De teams van de gastlanden zijn automatisch al geplaatst en zullen er nog 14 landen aan meedoen. Het wordt een spannende strijd en zullen in de tweede ronde 14 landen middels een knock- out systeem tegen elkaar spelen. Het gaat er dus wel wat anders aan toe dan men gewend is bij andere competities, maar zorgt het er ook voor, dat er snel een winnaar kan worden uitgeroepen.

De wedstrijden worden verspreidt gespeeld

Het is dus al duidelijk dat de wedstrijden in twee landen worden gespeeld en zal dat ook in verschillende steden gebeuren. In Noorwegen zullen de wedstrijden gespeeld worden in Trondheim, Oslo en Stavanger terwijl in Denemarken het Herning en Frederikshavn zullen zijn. Allemaal prachtsteden en zullen de supporters die er allemaal naartoe zullen reizen voor het aanvuren van hun teams, er genieten van alle bezienswaardigheden. Het EK handbal 2020 is verdeeld over 14 speeldagen en zullen er totaal 47 wedstrijden worden gespeeld. De verkoop van de tickets zal aanvangen wanneer Nederland zich heeft geplaatst voor het EK handbal en zullen de fans natuurlijk op zoek moeten naar een geschikt verblijf en vervoer naar beide landen. Indien Nederland in de top blijft en de finale haalt, zal er dus rekening gehouden moeten worden met een verblijf van minstens 16 tot 18 dagen.

Met de EK handbal vrouwen 2020 op komst, is het dus wel een spannend moment, vooral hoe er nog kwalificatiewedstrijden aan de gang zijn. Indien geplaatst, zal het Nederlands team dus moeten togen naar Denemarken en Noorwegen. Het zal een zware strijd worden omdat alle 16 landen die zullen meedingen naar de gouden medaille, met gemotiveerd teams zullen komen. Het EK handbal wordt wereldwijd door vele belangstellenden op de voet gevolgd en zet ook de toon voor het  WK handbal.

In Nederland kennen we talloze sporten. Voetbal is sinds jaar en dag de populairste sport, maar er zijn genoeg andere sporten die ook bijzonder populair zijn. Eén van deze sporten is handbal. Handbal heeft de laatste jaren ontzettend aan populariteit gewonnen. Dit is op zich niet vreemd natuurlijk, want ons nationale vrouwenteam heeft de laatste jaren ontzettend goed gepresteerd. Dit heeft de handbalsport in zijn algemeenheid een enorme boost gegeven. Zo zijn er meer mensen gaan handballen. Het zijn echter niet alleen de prestaties van de handbaldames die voor een groeiend ledenaantal zorgen. Het Nederlandse handbal zet namelijk ook marketing in. Maar hoe doen zij dit eigenlijk? En waarom wordt er ook marketing gebruikt?

Mensen warm maken voor handbal
Handbal heeft de laatste jaren een vlucht genomen in Nederland. De sport wordt alsmaar populairder en dit komt met name doordat er meer en meer aandacht aan wordt besteed. Zo wordt er bijvoorbeeld marketing ingezet. Dit doet het Nederlandse handbal om mensen warm te maken voor de sport. Natuurlijk spelen de prestaties ook mee, maar dit is op zichzelf vaak niet genoeg. Mensen moeten namelijk geregeld in aanmerking komen met handbal om uiteindelijk voor deze sport te kiezen. De kracht van herhaling noemen we dat ook wel. Daarom zien we steeds vaker campagnes waarbij het Nederlandse handbal een prominente rol inneemt. 

Inspelen op de jongste doelgroep
De meeste kinderen in ons land beoefenen een sport. Niet iedereen vindt echter direct een geschikte sport. Dit is natuurlijk niet vreemd, want het aanbod is ontzettend groot. Om meer leden te trekken, zetten sportbonden marketing in. Ook de handbalbond is zich de laatste jaren steeds meer op de marketingkant gaan richten. Zij spelen met name in op de jongste doelgroep. Dit zijn vaak meiden die nog geen leuke sport gevonden hebben of binnenkort voor het eerst een sport gaan kiezen. Er wordt in dat geval vaak marketing gebruikt om deze meiden over de streep te trekken om voor handbal te kiezen. 

Speelsters als boegbeeld
Het succes van onze nationale handbaldames is natuurlijk een ideaal middel om te gebruiken bij marketing. De dames werden recent voor het eerst in de historie wereldkampioen. En zeg nou zelf: ‘Welke jonge meid droomt er nou niet van om ooit het shirt van het nationale elftal te dragen en successen te boeken?’. Het Nederlandse handbal is zich hier maar al te goed bewust van. Om nieuwe leden te trekken, worden de speelsters van het nationale team geregeld ingezet bij marketing. Zo spelen de speelsters bijvoorbeeld een rol in commercials en komen zij naar speciale dagen om meer aandacht te schenken aan handbal. 

Een reclamebureau vinden
Marketing behoort vandaag tot de orde van de dag. Niet alleen in het bedrijfsleven is dit het geval, maar ook steeds vaker op sportief gebied. Het Nederlandse handbal is hier een goed voorbeeld van. De handbalbond besteedt steeds meer aandacht aan marketing. Dit doet de bond natuurlijk niet zelf, maar dit laat het over aan een reclamebureau. Zij weten immers precies hoe zij een campagne aan moeten pakken. Bovendien is het voor hun gesneden koek om een strategie te bepalen en verschillende kanalen te kiezen die gebruikt gaan worden. Ben je ook nog op zoek naar een reclamebureau om jouw marketing uit te besteden? Kijk dan eens op https://www.vormgenoten.nl/reclamebureau/. Zij kunnen jou vast en zeker helpen bij het opstellen van een plan en het uitvoeren van de marketing! 

 Nederland heeft op verschillende takken van sport prestaties weten neer te zetten. Voor deze blog focussen wij van ekhandbal.nl ons op het vrouwen EK, bespreken we enkele tips ten aanzien van handbal en laten we wat wedstrijden en uitslagen zien die voor ons een indruk hebben achtergelaten in onze geschiedenis.     

Voor onze Nederlandse vrouwen was het jaar 1998 het begin van deelname aan het Europese Kampioenschappen. Tot en met het jaar 2018 hadden ze van de 13 EK toernooien die er gehouden werden er aan zeven deelgenomen namelijk in de jaren:

 1. 1998
 2. 2002
 3. 2006
 4. 2010
 5. 2014
 6. 2016
 7. 2018

Opmerkelijk was dat bij de laatste twee toernooien de Nederlandse handbalvrouwen het uitstekend hadden gedaan door binnen de Top 3 uit te komen, namelijk in 2016 kwamen ze als Runner Up op de 2de  plaats en in het jaar 2018 op de 3de plaats.

Wat ook opvallend was, was dat ze exponentieel gegroeid waren om bijvoorbeeld van de 15de plaats te hadden bereikt in 2006 zich tenslotte tien jaar later geplaatst hadden als Runner Up.  Hun einddoel was duidelijk het nummer 1 positie te behalen.   

Inspirerende uitslag van de twee laatste EK toernooien

Jaar Wedstrijden Gewonnen Gelijkspel Verlies Doelpunten voor Doelpunten tegen Doelsaldo
2016 8 6 0 2 227 201 +26
2018 8 6 0 2 207 196 +11

Een indrukwekkende scoreboard dat bij ons de volgende vragen liet oprijzen. Wat zullen hun succesverhalen en geheimen zijn geweest?

Welke technieken hadden ze onder de knie gekregen om baas te zijn boven zoveel andere Europese concurrenten? In ons volgende alinea zullen we enkele handbaltips meegeven die zeer waarschijnlijk het resultaat zou zijn geweest van hun overwinning

Tips  voor  een succesvol handbaltoernooi

1. Luister naar je coach :Je coach is degene die niet alleen een goeie uitzicht heeft, maar ook goede inzicht heeft in de wedstrijden die je speelt. Net als Estavana Polman die tijdens de strafworp de ballen tussen de benen van een Franse doelvrouw tot drie keer aan toe had weten te scoren tijdens een WK toernooi, omdat haar ene been steeds omhoog ging bij het springen.   Dat zag ze toen ook in dankzij hun geheime wapen, bondscoach Helle Thompson, die jammer genoeg bedankt heeft. Nog Bedankt, coach! Je bent onze beste kameraad geweest. We zullen u uiterst missen tijdens de komende wedstrijden. Hopelijk is uw opvolger net zo kritisch en opbouwend als u.

2. The best defense is a good offense : Dat is wat doelverdediger Tess Wester deed tijdens een WK toernooi die een Franse dusdanig ging laten frustreren van haar weggeslagen ballen, dat ze ruimte heeft gemaakt voor onze Nederlandse selectie met namen als Groot en Broche om aan te vallen voor een overwinning.      

3. Gebruik alle ledematen bij de drie varianten van strekworp: Leer beide benen te gebruiken tijdens het springen bij een strekworp. Deze vergroot je kans om te winnen. Doe het in combinatie met de andere twee varianten van strekworp.  Die heupschot schiet altijd verrassend voorbij langs de heupen. ijd voor de tegenstanders om te leren hoepelen. En bij die knikschot moet je leren om niet werparmen te gebruiken om die knik te maken met je lichaam. Zo kan je makkelijk langs je verdediger.

Het is overweldigend om te lezen over hun succesverhalen over verschillende bronnen heen, welke handbaltechnieken er allemaal beheerst moeten worden en wat samenspel en gehoorzaamheid aan de coach als resultaat heeft opgeleverd.    Wij hopen dat de opvolger het sport zo serieus neemt als coach Thompson.

Er zal meer te vertellen zijn, maar voor nu berusten we ons op de twee laatste EK ’s en blijven de groei van onze Nederlandse handbalvrouwen volgen die bezig zijn zichzelf tot legenden te maken.

Elke sport komt met een groot aantal regels en zorgen die ervoor, dat alles binnen het spel ordelijk verloopt. Ook wordt zo gelijke kansen geschapen en moet het de drempel verlagen om deel te kunnen nemen aan zo een sport. Ook bij handbal mag er dus worden gesproken over regels en is het altijd een goed idee, om er meer over te weten. Dat maakt niet alleen het beoefenen van de sport veel gemakkelijker, maar ook het volgen van een wedstrijd bijvoorbeeld. Met de spelregels eenmaal onder de knie, is het duidelijk dat het hier gaat om een sport die nogal veel dynamiek van de spelers eist.

Alles is gericht op een vlot spel

De bal mag daarom niet langer dan 3 seconden met beide handen worden vastgehouden en zal de bal daarna doorgespeeld moeten worden. Ook heeft men de mogelijkheid om maximaal 3 passen te zetten en de bal dan wel door te spelen. Dribbelen mag natuurlijk ook en kunnen er vervolgens weer   3 passen worden gezet. Naast het zo snel als mogelijk doorspelen van de bal, is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de wijze waarop de bal naar andere spelers of het doel zal worden geworpen. Zo kunnen de armen gestrekt boven het hoofd worden gehouden en kan de bal met één of beide handen worden vastgehouden. Populair is ook het doorspelen van de bal vanaf de heupen. Dit biedt de tegenpartij niet veel tijd om te reageren, maar vereist het natuurlijk wel enige ervaring om deze “pass” feilloos plaats te laten vinden. Belangrijk om te weten: wanneer de bal maar met één hand gevangen is, mag die speler wel door middel van dribbelen de bal bij zich houden of ermee gaan lopen.

Daar wordt het door de tegenstaanders niet bepaald gemakkelijk gemaakt en mag de bal uit de handen worden getikt en met het heel lichaam worden geblokkeerd. Aanvallen van achteren is natuurlijk niet toegestaan.

De doelman is ook aan regels gebonden

Nadat men door de verdediging heen is gegaan, moet er een poging gewaagd worden om de bal in het doel te werpen. Daar staat er echter een doelman gereed en mag die binnen het doelgebied de bal op allerlei manieren stoppen, ook met behulp van de benen. Dat biedt nogal wat mogelijkheden en is het hiermee duidelijk, dat het niet zo eenvoudig is om de bal in het doel te kunnen gooien. Indien de doelman zich echter buiten het doelgebied begeeft, gelden dezelfde regels als die voor de spelers. Om erop toe te zien dat alles ordelijk verloopt, is er niet alleen een scheidsrechter aanwezig, maar ook grensrechters. Een bal dat de over de zijlijn in gaat, zal ingegooid moeten worden en gebeurd dat door een speler van het ander team, die de bal over de lijn heeft gespeeld. Ook bij het toewijzen van een hoekworp, wordt deze regel gehanteerd en is het daarom belangrijk dat alle rechters scherp moeten letten op het spel. Bij een kan een vrije worp worden toegewezen en dient de afstand wel minstens 9 meter tot de doellijn te zijn. Ook mogen er zich spelers tussen de persoon die de bal ingooit en het doel bevinden. Anders is het gesteld bij een directe worp en bedraagt de afstand hier maar 7 meter. De doelman mag de het doelgebied (de 4 meter lijn)ook niet verlaten tot de bal geworpen is.

Door deze en nog meer regels te handhaven voor het spel, worden er voor elk team gelijke kansen geschapen en blijft er sprake zijn van een dynamisch spel. De naleving van de regels is overigens altijd strikt en wordt elke overtreding meteen afgestraft.

Voor de eerste keer in zijn geschiedenis organiseert Frankrijk het Europese handbal kampioenschap voor vrouwen. Zeven Franse steden (waaronder Parijs) zullen ‘s werelds grootste teams ontvangen voor een spannend toernooi. En hoewel historisch gezien Noorwegen en Denemarken altijd de topposities in het Europese Handbal Kampioenschap dames hebben veroverd, moeten ze dit jaar uitkijken voor het Franse team, dat het graag goed doet in het bijzijn van hun thuispubliek. In dit artikel lees je over wat je moeten weten over het Europees kampioenschap handbal vrouwen 2018. De wedstrijden worden gespeeld tussen 30 november en 16 december 2018 in Nantes, Brest, Nice, Pau, Metz en Parijs.

Deelnemers
De landen die meedoen aan het Europees kampioenschap vrouwen 2018 zijn Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Montenegro, Kroatië, Noorwegen, Nederland, Polen, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden. Het wordt zeker spannend. Ben jij ook benieuwd wie de volgende winnaar wordt?

De belangrijkste spelregels
Om te winnen in handbal moet je meer scoren dan je tegenstander. Dat is logisch. Als het handbalspel wordt geëindigd, moet er een winnaar zijn; vervolgens worden perioden van overwerk met een maximum van 30 minuten gespeeld. Als de scores nog steeds gelijk zijn, wordt een shoot-out gebruikt om het resultaat van het spel te bepalen.

Regels van handbal
– Een wedstrijd bestaat uit twee perioden van elk 30 minuten.
– Elk team bestaat uit 7 spelers; een doelverdediger en 6 veldspelers.
– Buitenveldspelers kunnen de bal raken met elk deel van hun lichaam dat zich boven de knie bevindt.
– Zodra een speler balbezit heeft, kunnen ze passen, bezit nemen of schieten.
– Als een speler balbezit heeft, kunnen ze dribbelen of drie stappen nemen voor maximaal drie seconden zonder te dribbelen.
– Alleen de doelverdediger mag in contact komen met de vloer van het doelgebied.
– Doelvrouwen mogen het doelgebied verlaten, maar mogen het balbezit niet behouden als ze zich buiten het doelgebied bevinden.

Winnaar afgelopen kampioenschappen?
Het Europees kampioenschap handbal vrouwen is de officiële competitie voor Europese nationale handbalteams van senioren en vindt elke twee jaar plaats. Naast de bekroning van de Europese kampioenen, dient het toernooi ook als een kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap. Vanaf december 2014 zijn de enige teams die ooit het kampioenschap hebben gewonnen Noorwegen (zeven keer), Denemarken (driemaal), Hongarije en Montenegro (één keer). Op 16 december 2018 wordt de finale gespeeld. Heel Europa is nieuwsgierig wie de winnaar wordt. Heb jij enig idee wie dat kan zijn?

Veel gezelligheid
Het Europees kampioenschap handbal vrouwen 2018 wordt voor het eerst gehouden in Frankrijk. Zoals je je kunt voorstellen, is dit een zeer opwindende tijd voor Team Frankrijk en het is een geweldige kans voor de Franse om hun thuisteam toe te juichen terwijl ze strijden tegen internationale teams. Dit zeventien daagse evenement is gratis te bekijken op de televisie en er zullen bijzondere foto’s gemaakt worden door fotograaf oss. Er zullen actievolle wedstrijden gespeeld worden in verschillende steden van Frankrijk. Het resultaat van dit kampioenschap bepaalt de ook de landen die zullen deelnemen aan de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap de komende jaren. Volg het Europees kampioenschap handbal vrouwen 2018 dus zeker!

 • Als het erop aankomt, vereist de beoefening van elke sport de nodige mate van professionaliteit en zeker ook een goede motivatie. Ook voor de kwalificatie EK handbal vrouwen zullen deze factoren van groot belang zijn waarbij er nogal wat markante punten op te noemen zijn die zeker niet over het hoofd gezien mogen worden:Wist je dat de eerste wedstrijden in 1994 werden gehouden? Voor die tijd was er alleen maar sprake van de Wereldkampioenschappen en was het de in 1991 opgerichte Europese Handbalfederatie die het EK mogelijk maakte. Om de twee jaar worden de Europese Kampioenschappen gehouden en wordt het organiserend land middels een loting uitgekozen. Het maakt daarbij niet uit welke “ranking” het betreffend land heeft op de lijst van handbal, maar wordt er alleen vereist dat de faciliteiten in een topconditie verkeren.
 • Dit jaar worden de spelen in Frankrijk gehouden. De wedstrijden zullen gehouden worden in verschillende steden waaronder Brest en Parijs. Dit zorgt voor een variatie aan speelvelden en zullen ook de bezoekers van dit evenement met volle teugen kunnen genieten van al het moois dat er te vinden is. Het organiserend land haalt dus een groot voordeel uit de grote toestroom van personen die het EK handbal vrouwen met zich meebrengt.
  De openingswedstrijd zal tussen het gastland en Rusland gaan. Dat wordt een spannende wedstrijd omdat Frankrijk wereldkampioen handbal is. net als in elke andere sport is de uitkomst nooit van te voren vast te stellen en zullen de Russen zeker aardig wat tegenstand bieden.
 • Maar liefst 12 landen doen mee aan het EK handbal vrouwen. Aan belangstelling dus geen gebrek en maakt dit de Europese Kampioenschappen nog spannender. De wedstrijden zullen over een periode van ruim twee weken gespeeld worden en is het hoogtepunt wel de finale op 16 december. Die wordt in Parijs gespeeld en wel in het prachtige Accorhotels Arena.
  Voor de selectie gaan er wel een heleboel wedstrijden vooraf. Het is van groot belang dat de kwaliteit van de sport gewaarborgd blijft en let de Europese Handbalfederatie daar wel streng op.
  Nederland speelt de eerste wedstrijd tegen Hongarije. De Hongaren hebben al in het jaar 2000 het kampioenschap weten te behalen en is het Nederlands team goed voorbereidt voor een keiharde, maar zeker spannende wedstrijd. Noorwegen heeft het meest aantal gouden medailles. De eer voor het meest aantal behaalde medailles voor de EK handbal vrouwen gaat naar Noorwegen en hebben die door de jaren heen maar liefst 11 medailles weten te behalen. Dat betekent gelijk ook een grotere motivatie voor de andere deelnemende landen om het record van Noorwegen te verbreken.

Het wordt dus wel spannend daar in Frankrijk en zullen velen waaronder een tekstschrijver Eindhoven alles vanaf het begin gadeslaan. Het EK handbal vrouwen kan gezien worden als de kroon op de jarenlange inzet van de verschillende teams en wordt er continu gewerkt aan verbeteringen om de sport naar een hoger niveau te tillen.

De Europese kampioenschappen is een terug kerende event en ook de dames hebben hun eigen competitie op het gebied van handbal. Handbal is een bijzondere en populaire sport in Nederland die om de 2 jaren gehouden worden. Net als elk ander sport heeft het zijn regels en voorwaarden waar er op gelet moet worden. Het is een populaire sport vooral in Europa vandaar dat er een hele kampioenschap erom heen is gebouwd. Hier heb je dus enkele zaken die je zeker moet weten over de opkomende Europese kampioenschap handbal speciaal voor de vrouwen.

 • Aanvang

Dit tweejaarlijks continentale game wordt dit jaar in Frankrijk gehouden. Het begint op 29 november en eindigt op 16 december. Het vorige kampioenschappen werd gehouden in Zweden in het jaar 2016

 • Algemene info

Dit toernooi wordt de 13de kampioenschappen die gehouden worden. Alle Europese landen hebben recht om deel te nemen aan deze wedstrijden omdat het de Europese kampioenschappen is. Natuurlijk is er een speciale organisatie de deze toernooien organiseert dat is de Europese HandbalFederatie (EHF) zij zijn belast met het organiseren en controleren van deze kampioenschappen. Het bestaat uit een bestuur en heeft een aantal leden van 50 landen. Waarvan de voorzitter van Austria komt en de vice voorzitter Montenegro verder is de zeker van de EHF in Wenen, Oostenrijk. De federatie was opgericht op 17 November 1991. En organiseert sinds dien toernooien voor de man zoals de vrouw. Deze kampioenschappen zijn druk bezocht en trekken ook veel media naar zich toe vandaar dat het na zoveel jaren nog steeds gaande is.

 • Spelregels

Bij elk spel horen er regels te zijn anders zou het heel chaotisch verlopen en precies zo zijn er ook regels tijdens het spelen van handbal. Handbal kan je zien als een geïmproviseerde vorm van basketbal er mag maar een keer gedribbeld worden met de bal en het is absoluut verboden de bal met de voeten te raken. Het veld is ongeveer opgemaakt als een basketbal veld. Het spel zelf is een beetje gebaseerd op de welbekende basketbal game.

Het heeft zo ook een aantal spelers die mogen spelen op het veld te weten 5 spelers en 1 keeper dus 6 mensen per team en totaal 12 mensen op het veld. Bij ieder goal is er een gebied waar niemand bij mag komen de verdedigers niet en de aanvallers ook niet. Er zijn maximaal 3 wissels per team verder moet je weten dat dit een soort van hands in spel is, de naam zegt het al handbal.

Hopelijk heeft u genoten van deze tekst? de dank aan advocaat Alkmaar

Een ieder heeft de term handbal wel eens gehoord. Maar wat is handbal nou eigenlijk?
En wat zijn de belangrijkste regels waarmee er rekening moet worden gehouden tijdens het spelen van handbal?

• Historie van handbal
De geschiedenis van handbal leert ons dat dit spel oorspronkelijk uit Duistland komt. Het was de Duitser genaamd Max Heiser die voor het eerst in 1917, handbal spelregels gaf. Het was de perfecte game voor dames, maar later voegde de mannen zich er ook bij. Deze Duitse speelwijze is de basis voor de internationale handbal spel. Het is een menging van basketbal- korf en voetbal regels. En zo is handbal tot leven gekomen.

In het kort gezegd is handbal een sport tussen twee teams die elk 7 spelers bezit. De winnaar is het team die de meesten ballen heeft gescoord in het doel van de tegenstander. Het team bestaat uit maximaal 14 spelers en 4 begeleiders. Op het speelveld zijn er 6 spelers en 1 keeper. De rest zijn reserve spelers.

• Kleding
Elke speler draagt de zelfde kleur kleding behalve de keeper. Twee teams mogen ook niet dezelfde kleur dragen tijdens een wedstrijd. Ook nog komt er een nummer op je trui die gaat van nummer 1 tot nummer 99.

• De keeper
De keeper mag de bal met alle gebieden van zijn lichaam aanraken. Hij mag het doel gebied wel verlaten zonder bal en als speler meespelen dan gelden de normale regels voor hem. Hij mag de tegen speler niet in gevaar brengen.

• De belangrijkste spelregels.
Het spel begint met de toss van de scheidsrechter. Het begin met de inworp in het midden van het veld. Beide teams moeten 3 meter verwijderd van de middenlijn staan en wanneer de scheidsrechter de bal heeft gegooid proberen met de handen, armen, dijen, hoofd of romp proberen de bal in hun richting te werpen. Een van mijn betere vrienden is een schilder breda maar hij houdt veel van sporten. Hij is een van de bedenkers van deze artikel geweest.
Gaat de bal via de zijlijn uit door team A krijgt team B de gelegenheid om de inworp te doen naar hun eigen spelers ( net als voetbal).
Bij een overtreding gebeurt de vrije worp bij de plek dat deze overtreding heeft plaats gevonden
Duurt een aanval te lang en kan men niet door de verdediging heen kan de scheidsrechter in springen door het omhoogsteken van de hand. Hier krijgen de teams tien seconden om een doel poging te wagen.
Diskwalificatie komt in de vorm van een rode kaart (net als voetbal) Hier kunnen zich een aantal overtredingen hebben plaats gevonden.

Handbal kent ook straffen zoals:
1. De vrije worp gebeurt net als de vrije trap bij voetbal.
2. Waarschuwing gebeurt met een gele kaart
3. Blauwe kaart gebeurt bij een zeer ernstige overtreding waarbij de scheidsrechter een rapportage zal schrijven naar de bond en ver als laatst heb je de wel bekende:
4. Rode kaart hierbij wordt de speler gediskwalificeerd.

Dit zijn dus de belangrijkste regels waarmee er rekening moet worden gehouden tijdens het spelen van handbal.